Obrázok
Výživa pacienta s preležaninami
Výživa pacienta s preležaninami

Preležaniny, odborne nazývané dekubity, sú ohraničené oblasti poškodenej kože, poprípade podkožného tkaniva. Vznikajú v dôsledku dlhotrvajúceho pôsobenia tlaku, hlavne na kostné výčnelky, na ktorých spočíva najväčšia váha pacienta (napr. krížová kosť, pätová kosť, lopatky, lakte). K vzniku preležanín môže dochádzať tiež vplyvom trecích síl (príliš intenzívne umývanie či sušenie pokožky pacienta) alebo strižných síl (nešetrné posúvanie, šúchanie pacienta po podložke) pôsobiacich na jeho pokožku. Tlak tela voči tvrdej podložke v oblasti kostných výčnelkov, trenie, ale aj strižné sily vedú k stláčaniu drobných cievok v koži a predovšetkým v tkanivách uložených pod kožou. Bunky tkaniva v tejto oblasti sú tak nedostatočne zásobované krvou, kyslíkom a živinami a postupne odumierajú. Na zániku buniek sa veľkou mierou podieľa taktiež ich mechanické poškodenie zapríčinené práve dlhotrvajúcim pôsobením tlaku. Preležaniny vznikajú zvyčajne veľmi rýchlo, v niektorých prípadoch dokonca behom niekoľkých hodín. Niektoré štatistiky uvádzajú, že až dve tretiny všetkých preležanín, u ležiacich pacientov, sa objavujú v prvých 14 dňoch imobility (nepohyblivosti). Až 75 % preležanín vzniká v oblasti krížovej kosti, či výbežku stehnovej kosti.

Obrázok
Nutričné požiadavky pacienta s preležaninami
Nutričné požiadavky pacienta s preležaninami

Energetické a výživové potreby pacienta sa môžu líšiť v závislosti od jeho celkového zdravotného stavu, tak vzhľadom na závažnosť...

Zobraziť viac
Obrázok
Ako preležaniny vyzerajú a je možné im predísť
Ako preležaniny vyzerajú a je možné im predísť

Ešte pred vytvorením preležaniny je možné na danom mieste pozorovať prechodné začervenanie pokožky, ktoré po odstránení tlaku (zmena polohy...

Zobraziť viac
Obrázok
Rizikové faktory vzniku preležanín (dekubitov)
Rizikové faktory vzniku preležanín (dekubitov)

Na vzniku preležaniny sa podieľa celý rad rizikových faktorov. Medzi najdôležitejšie z nich patrí celkový zdravotný a psychický stav...

Zobraziť viac