Odporúčaná starostlivosť a preventívne opatrenia proti podvýžive u seniorov
Správne stravovacie návyky
Pestrá strava a správne stravovacie návyky by mali byť základom zdravého životného štýlu každého človeka. U seniorov to platí viacnásobne, nakoľko nedostatok jednotlivých živín môže spôsobiť alebo ovplyvniť výskyt infekčných ochorení, na ktoré sú starší ľudia náchylnejší. S pribúdajúcim vekom sa zhoršuje metabolizmus organizmu, zhoršuje sa stav fyzickej výkonnosti, chrupu, pohyb svalstva tráviaceho traktu.
Vyprážané jedlá a sladkosti treba obmedziť!
Celodenný príjem energie by zo 60 % mali tvoriť najmä polysacharidy – celozrnné produkty, ryža, zemiaky, ktoré dokáže človek ľahko stráviť. Energia prijímaná z tukov by nemala prekročiť 25 % denného príjmu. Tuky by sme mali voliť hlavne mononenasýtené – olivový olej, repkový olej, arašidové maslo, avokádo a polynenasýtené – slnečnicové a ľanové semienka, vlašské orechy. Bielkoviny by mali tvoriť v dennom príjme 15 %, zamerať by sme sa mali na živočíšne – mliečne výrobky, hydinu, ryby, ako aj rastlinné – strukoviny.
POTRAVINY S VYŠŠÍM ENERGETICKÝM OBSAHOM: | POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHOM BIELKOVÍN: | ||||
---|---|---|---|---|---|
maslo | kyslá smotana | sušené ovocie | tvrdý syr | dusená šunka | mlieko |
margarín | med | cukor | tvaroh | jogurt | vajcia |
smotana | džem | majonéza | mäso | jogurty s obsahom tvarohu | orechy |
smotanový syr | ryby | strukoviny | semená |
Zelenina a ovocie v dostatočnom množstve
Nielen, že je zelenina a ovocie výborným zdrojom minerálnych látok a vitamínov, ale jej vysoký obsah vlákniny pomáha s peristaltikou čriev. U starších osôb sa často vyskytujú deficiencie vitamínov, ako aj minerálnych látok, a preto je potrebné ich pravidelne dopĺňať vhodnou stravou v ich prirodzenej forme.
V prípade, že bežná strava nie je postačujúca a senior je v riziku podvýživy alebo je podvyživený, je potrebné obrátiť sa na lekára. Na trhu sú dostupné prípravky enterálnej výživy na popíjanie, ktoré môžu byť doplnkom alebo nahradiť stravu kompletne. Prípravky sú určené na užívanie pod dohľadom lekára. Je vhodné ich seniorovi podávať po jedle alebo medzi jedlami, aby sa ich konzumáciou nezasýtil a neodmietal normálnu stravu. Senior by mal nutričné prípravky popíjať postupne po dúškoch, nakoľko sa živiny postupne lepšie vstrebávajú, a vypitie celého obsahu fľaštičky naraz by mu mohlo spôsobiť tráviace problémy. Prípravky môžete jemne ohriať, no najlepšie chutia vychladené.
Dostatočný príjem tekutín je základ
Fyziologicky dochádza v starobe k zníženiu pocitu smädu. Preto starší ľudia cítia nižšiu potrebu piť a častejšie sú pre nízky príjem a vyššie straty ohrození dehydratáciou. Je vhodné rozložiť príjem tekutín rovnomerne do celého dňa, zaistiť príjem tekutín medzi jedlami, avšak viac tekutín je odporúčané prijímať doobeda. Voda, čaj, ale aj ovocné či zeleninové nápoje možno rátať do pitného režimu. Je potrebné si dávať pozor na sýtené minerálne vody, ktoré môžu obsahovať vyšší obsah sodíka, a tým pádom sú nevhodné pre osoby s vysokým krvným tlakom a srdcovým zlyhávaním. Ovocné šťavy a 100% džúsy je vhodné riediť vodou 1:1 a nepiť ich nalačno, pretože dráždia sliznicu žalúdka. Nepiť často čiernu kávu (odvodňuje). Všeobecne je odporúčané vypiť 1,5-2 litre tekutín denne. Hydratácia organizmu je dôležitá pre udržanie správnej funkcie obličiek (u 65-ročného človeka je funkcia obličiek znížená asi o 30 %, u 80-ročného o 50 %).